Architectuur krijgt nieuwe kans (Dutch)

Eltjo Poort, Computable, 20 September 2016

Official link

‘The best architectures, requirements and designs emerge from self-organizing teams’, is wellicht het meest misbruikte principe uit het Agile Manifesto. Door de jaren heen was de gangbare interpretatie van dit principe verworden tot: ‘Hoe minder je nadenkt over de toekomst, hoe beter je systeem wordt.” Het was de afgelopen tien jaar in de software-ontwikkeling niet bon-ton om het over architectuur te hebben. Maar het tij is langzaam aan het keren.

Modelleren wordt weer oogluikend toegestaan – zij het soms achter gesloten deuren, om het stigma ‘Big Up-front Design’ te vermijden. We durven het nog nauwelijks hardop architectuur te noemen, dus ontstaan er eufemismen als ‘Design thinking’ en ‘Master builder’. Maar het besef dat een beetje anticipatie in je systeemontwerp noodzakelijk is om risico’s beheersbaar te houden is nu wel doorgedrongen, getuige bijvoorbeeld het concept van de ‘Architectural Runway’ in het steeds populairder wordende Scaled Agile Framework.

Het is dus weer veilig voor ons, de anticiperende ontwerpers in de digitale wereld, om voorzichtig uit de kast te komen en ons bekend te maken als bijvoorbeeld enterprise-architect, solution-architect of software-architect. Daarmee is het ook tijd om de balans op te maken: wat staat ons te wachten, wat speelt er in het land van de digitale architectuur? In dit artikel een korte inventarisatie van de belangrijkste trends en ontwikkelingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.